ŠKOLA KOJA
SE VOLI

Stručno usavršavanje

Pored činjenice da su svi naši profesori diplomirani profesori jezika koji predaju, svaki seminar ili međunarodna konferencija uvek su dobra prilika za stručno usavršavanje. Proteklih godina, profesori Alfabeta su učestvovali na TESOL konferenciji u Parizu, Atini ( u nekoliko navrata), HUPE konferenciji u Poreču ove godine, Cambridge days, Oxford days, kao i na ELTA konferencijima svake godine. Tako učimo od svetski priznatih stručnjaka iz oblasti metodike nastave engleskog jezika ( Penny Ur, Stephen Krashen, Jeremy Harmer i mnogih drugih). Učestvujemo na jezičkim radionicama i razmenjujemo iskustva sa kolegama iz drugih zemalja.

Putovanje u Englesku

Alfabet centar svakog leta organizuje odlazak u Englesku na dvonedeljni jezički kamp u saradnji sa čuvenom SOL organizacijom. Centri SOL organizacije nalaze se na jugo-zapadu Engleske, u prelepom tradicionalnom Devonu koji leži na obalama Atlanskog okeana i poznat je po slikovitim predelima i veličanstvenim plažama. Pored usavršavanja jeziških veština, deca imaju mogućnost da se upoznaju sa kulturom i navikama lokalnog stanovništva, pošto su smeštena u lokalnim porodicama. U okviru ovog kursa organizovani su i svakodnevni izleti po Devonu, kao i obilazak najznamenitijih atrakcija Londona i poseta čuvenih muzeja i galerija o kojima tako rado slušamo i čitamo. Sa nama priče i maštarije oživljavaju. Budite i vi deo naše Alfabet avanture.

Sportsko jezički kamp Skouras u Grčkoj

Sportsko jezički kamp SKOURAS smešten je u borovoj šumi nadomak sopstvene plaže, u blizini mesta Afitos na Halkidikiju, severna Grčka. Nekoliko hiljada dece svake godine uživaju u nezaboravnim iskustvima ovog kampa ujedno učeći i engleski jezik uz govornike kojima je engleski maternji jezik.

Nekoliko godina za redom Alfabet svoje đake tokom letnjih meseci vodi u Skouras. Kako nam je bilo mozete videti na nekim od fotografija.

Jednodnevni izleti

U doba kada se jako puno vremena provodi u zatvorenom prostoru i ispred elektronskih uređaja, boravak u prirodi se nepravedno zapostavlja. Zato se mi svake godine se makar jednom izvučemo iz učionice i nastavu prenesemo u prirodu. Bilo da odemo u park ili pak na salaš, kroz sportsko-zabavne sadržaje se družimo i učimo, dok u isto vreme boravimo na svežem vazduhu.

Dramska sekcija

Na dramskoj sekciji, osim što usvajaju jezik na zabavan način, deca se oslobađaju treme i straha i stiču samopouzdanje, pa su i naizgled stidljiva deca uspela da ostvare svoj pun potencijal. Pored jezika, razvijamo i muzikalnost i pokret i tako podstičemo sve dečije talente i izvlačimo najbolje iz njih. Zato se školom ore glasovi naših malih velikih glumaca.

Spelling bee

Takmičenje u spelovanju, popularno nazvano Spelling bee, održava se svake godine u prostorijama Alfabeta. Deca uzrasta od II do VI razreda mogu da se oprobaju u ovoj veštini. Kako bi se podsticao i timski duh, a i ublažila pozitivna trema, đaci sarađuju takmičeći se u parovima. Svake godine sve je veće interesovanje za ovu vrstu nadmetanja znanjem. Sa nestpljenjem iščekujemo sledeće takmičenje

Potraga za blagom

Potraga za blagom jedna je od najzanimiljivijih i najomiljenijih timskih igara tokom školske godine. Izuzetno je popularna kod dece uzrasta od 10 do 14 godina. Želeći da iskoristimo njihov entuzijazam, svake godine biramo novu tajnu lokaciju na području Novog Sada i okoline na kojoj sakrivamo blago. Ekipe se takmiče prateći tragove i rešavajući misterije, zagonetke ili pitalice, intervjuišući prolaznike i rešavajući dosta zahtevne zadatke. Nekada sreća, nekada brzina, a nekada istrajnost i upornost, ali definitivno kvalitetna saradnja u timu odlučuju ko će prvi doći do blaga. Ali kako svake godine biva…ne samo pobednici, već i svi učesnici ludo i nezaboravno se provedu, što je zapravo i suština cele ove igre.

Biblioteka

Posebno iskustvo za naše mlađe đake bile su nedeljne posete gradskoj biblioteci. U ovoj eri brze tehnologije i komunikacije, kada su knjiga i priča gotovo strane deci, naše posete gradskoj biblioteci (Ogranak Anica Savić Rebac) odvele su nas u magični svet priča, kako literarnih tako i životnih, sa najrazličitijih strana sveta: iz Grčke, Italije, Škotske, Rusije, te daleke Kine i Indije.
Za uzvrat, naši gosti pripovedači slušali su od naših đaka, na engleskom, fantastine priče iz srpske riznice narodnih priča, poput: „Čardak ni na nebu ni na zemlji” i „Ero s onoga svijeta”. Ćaskali smo takođe i o stvarima koje volimo: našim hobijima, sportovima koje treniramo, o muzici, plesu, kućnim ljubimcima, omiljenoj hrani, putovanjima…Jedno vanredno divno iskustvo i za decu i za odrasle!

Časovi kuvanja

Casovi kuvanja jedni su od omiljenih aktivnosti nasih polaznika. Od slanih i slatkih specijaliteta, pa do ukusnih napitaka, nasi djaci majstori su da prirede pravu gozbu! Mnogi njihovi recepti jos uvek se prepričavaju i dele po Alfabetu! Najbolje od svega je sto se osim svakojakih djakonija na trpezi Alfabeta nadje pregršt novih reci i izraza na engleskom ili nemačkom jeziku koje nam se spontano nametnu tokom časa…pa tako mi kuvamo i pričamo…i……čekamo momenat kada degustacija može da počne!

Nastupi

Imali li smo priliku i čast da svoj skroman doprinos damo i gradskim manifestacijama. Naime, do sada smo nekoliko puta nastupali na ‘Winter Fest-u’, kao i na ‘Zmajevim dečijim igrama’, gde su naši dragi Afabetanci bili u mogućnosti da pesmom, igrom i vedrim duhom ulepšaju ova dešavanja i uz to, pokažu koliko napreduju i promovišu strane jezike.

Pored ovih javnih nastupa, svakako moramo spomenuti i jedan od naših najdražih i najvećih projekata. Naime, reč je o nastupu na ‘daskama koje život znače’, a u pitanju je predstava ‘Annie’ u režiji i izvedbi našeg Alfabet tima. Više detalja o ovom uspešnom mjuziklu možete pronaći na našem sajtu u rubrici pod nazivom dramska sekcija.

AKTIVNOSTI (ČASOVI) NA OTVORENOM

Aktivnosti na otvorenom uobičajen su deo našeg nastavnog programa. Trudimo se da, kada je god to moguće, deo časa provedemo napolju uvežbavajući nove jezičke strukture ili obnavljajući stare. Kroz igre koje uključuju pokret, ritam, koordinaciju, timski rad, brzinu, logičko zaključivane i povezivanje, snalaženje, razumevanje i uzajamno poštovanje, pokušavamo časove osvežiti i dati im novu dimenziju kako bi decu aktivirali i omogućili im da na što zanimljiviji i lakši način usvoje i uvežbaju nova znanja. Svaka zelena površina u okolini Alfabeta može se odlično iskoristiti za kraće nastavne aktivnosti, a kada smo u mogućnosti, skoknemo i do Limanskog parka, što moramo priznati, naši đaci izuzetno vole. Ono što takođe praktikujemo jeste mnoštvo projekata koji se izvode na otvorenom, kao što su izuzetno popularne potrage za blagom, orijentacija i snalaženje u prostoru, čitalačko ćoše, rekonstrukcija erupcije vulkana, ankete i intervjui, rešavanje raznih misterija, izveštavanje mladih reportera sa ulica grada i mnoge, mnoge druge.